Wednesday, April 18, 2007

Nytt och moms/tull

Fick hem mina Mp 5 Megatron. Omodifierade, vilket ska vara sällsynt. Fick dem antagligen före någon de i USA. De omodifierade ska inte få säljas i USA, men TOYWIZ hävdar att deras är omodifierade, märkligt. De skriver i sin beskrvning att man inte får lämna tillbaka Mp 5 för dess avancerade konstruktion, jag tror det ligger till så här. TOYWIZ levererar sina MP5 från ett annat land, där de får säljas. Sen fråntar man sig ansvar i fall tullen tar i sönder dem....vem vet....men en sak är säker USA´s vapenlagar är stenhårda.

Nästa MP, MP 6 blir Skywarp, en repaint av MP Starscream. Hade personligen hellre sett Thundercracker i en riktigt cool blå nyans, eller Thrust.....

Får hem lite grejor från USA i veckan, bla Trailbreaker g1, Rodimus Prime, några kassetter och lite till....

Tänkte förklara lite kort för er som undrar....moms m.m....När man beställer utanför EU´s gränser ska i grunden alla leveranser erläggas avgifter.

Tullavgift: Beräknas på varans värde plus frakten, men även på vad paketet är försäkrat för om det är försäkrat. Försäkringen är ett måste hos många retailers samt större ebay-säljare. Försäkringen är ett sätt för leverantören att skydda sig. Till detta erläggs även en administrativ-expedition= speditionsavgift.

Och så kommer vi till momsen, den räknas som vanligt 25, 12 eller 6 procent. Vanligtvis är det 25 % som gäller. Momsen räknas på varans värde. Om man köper på ebay kan man ofta få det deklarerade värdet sänkt, vilket är en fördel ifall man fastnar och ska påföras dessa avgifter. Man kan med lite tur gå igenom systemet utan att något extra påförs, detta är dock sällsynt om man handlar av retailers, då de oftast försäkrar sina paket.

Om paketet är värt under 300 kr erläggs ej tullavgift, men generellt ska man alltid betala moms och administartiv/speditions kostnaden. Inte heller ska alla varor erläggas med tullavgift, hur det fungerar vet jag inte. Har själv åkt på avgiften ibland och ibland inte

För att exemplefiera, en vara som kostar 400 plus frakt kostar ca 240 kr i merkostnader, tull, moms etc...

Du kan även slippa moms och tull om det är en gåva. Oftast kan man få leverantörerna att deklarera det som gåva. Men återigen även om en retailer säger att det är en gåva så skiter posten/tullen i det, de är inte så dumma. En förutsättning för denna gåva är att den har ett deklarerat värde under 500 kr.

En notis är att det inte heller är gratis att betala med en annan valuta. VISA tar ut avgifter för växling, en viss procentsats. dvs att även om dollarna är låg så räknas den upp med den här procentsatsen. Om dollarn står i 6,9 så blir kanske 7,3 det man får betala.

Med andra ord, varor är dyra att plocka hem utifrån EU. Merkostnaden är ofta större än varans värde. Frakten är ofta dyr och blir ännu dyrare med försäkring. Varans kostnad kan öka med över 30%, frakt och försäkring ej inräknat.

No comments: